140

Dit jaar is het 140 jaar geleden dat het eerste schip met contractarbeiders uit India in Suriname aankwam ter vervanging van de slavenarbeiders. Dit was het begin van een nieuwe gemeenschap in Suriname.
In de jaren 70 rond de onafhankelijkheid van Suriname migreerde de helft van de hindostaanse gemeenschap door naar Nederland.
Tegelijkertijd arriveerden de eerste Indiase expatters uit Zuid India en de West Bengalen in Nederland via multinationals Unilever & Philips.
Eind jaren tachtig kwam de eerste lichting verwante Indiase cultuurgemeenschappen naar Nederland zoals bijvoorbeeld de Afghanen en de Tamils.
Menig Nederlander herinnert zich nog de bevrijding uit de Jappenkampen in het voormalige Nederlands Indië na WO II door Indiase soldaten onder Britse vlag zoals de imposante Sikhs en Gurkha’s
Na de excessen tegen de Sikhs volgend op de dood van Indira Ghandi, verlieten velen India en migreerden o.a. naar Nederland.

Tijdens het Indian Beach Fest 140 wordt het verhaal verteld van de migratie van de bredere Indiase diaspora. Die reis begon 140 jaar geleden vanaf de Indiase stranden en brengt ons uiteindelijk naar het strand van Scheveningen.


Expositie Indiaspora deck


1873

Start import Hindostaanse contractarbeiders vooral uit Bihar. Het eerste schip dat aanlegde in de haven van Paramaribo was Lalla Rookh

1884

Opstand van Hindostaanse contract arbeiders op plantages "Zoelen" (leider: Mathura) en "Zorg en Hoop" (leider: Ramjanee)

1891

Tweede golf van rebellie door de Hindustaanse contractarbeiders.

1902

Opstand in Mariënburg: moord op plantage directeur James Mavor

1917

Sikh krijgers en soldaten uit het huidige Pakistan landden met de geallieerden in het Belgische Ieper en in Frankrijk bij Marseille (onder Britse vlag)

1945

Sikhs en Gurkhas bevrijden onder Brits bevelhebber L. Mountbatten Jappenkampen in Nederlands-Indie (onder Britse vlag)

1970

Kleine lichting expats uit de West Bengalen en Zuid India arriveert voor multinationals in Nederland

1972

Honderden mensen uit de Indiase diaspora vluchten uit Uganda onder Idi Amin en vestigen zich in Nederland

1975

Hoogtepunt van de migratie door Surinaamse Hindostanen naar Nederland. Later volgden de Guyanese Hindostanen (die volledig integreerden binnen de Surinaams-Hindustaanse gemeenschap door huwelijken etc.)

1985

Tamils uit Sri Lanka arriveren als vluchtelingen in Nederland

2000

Veel Indiase kenniswerkers (ICT) arriveren in Nederland

2001

Afghanen die vluchten voor de oorlog vestigen zich in Nederland (na eerdere migratie golven door Afghaanse intellectuelen in 1978 en na de aanval van de Russen in december 1989 en in 1996 de migratiegolf van Afghanen die het Taliban regime ontvluchten.)