Vrijdag 20 september


18:00 - 20:00
Stadion

Herdenking

Rituelen

Inzegening Indian Beach Festival

Wierookstokjes branden, vuuroffers, mantra´s, spirituele gezangen, offerspijzen. Er zijn tal van Indiase rituelen die nog altijd hun betekenis niet hebben verloren. Integendeel, het zijn nog steeds belangrijke momenten in het leven van veel Indiase diaspora Hagenaars. Zo bestaat er voor elke levensfase een ritueel om een overgangsfase te markeren.

Beleef de symboliek mee van vier verschillende rituele zegeningen.
Rituelen

20:00 - 21:00
Stadion

Herdenking

Herdenking 140 jaar migratie

Ceremonie

Honderdveertig jaar migratie van de Indiase diaspora ging gepaard met ruim 5000 slachtoffers die vielen bij de lange boottocht en bij de plantage opstanden in Suriname tegen de erbarmelijke omstandigheden.

Ook de Sikhstrijders vochten tegen onderdrukking van volkeren en hebben bijvoorbeeld verscheidene Jappenkampen in Nederlands-Indie bevrijd. Zij verloren bij de twee wereldoorlogen veel van hun broeders.

Vanavond wordt er stilgestaan bij de opofferingen van de voorouders vanuit de Indiase diaspora middels een herdenking.

ArunA brengt een compositie van Raj Mohan ten gehore en de Ashiq Brothers begeleidden de ceremonie met akoestisch muziekspel.

De sprekers worden op een later tijdstip bekendgemaakt.
Herdenking 140 jaar migratie

21:15 - 23:15
Stadion

Cinema

Guiana 1838

Speelfilm

Onder de sterrenhemel wordt de speelfilm van regisseur Rohit Jagessar getoond.

De ´white slavery´ van de Indiase contractarbeiders in Guyana vertoont veel gelijkenissen met de sociale misstanden die contractarbeiders in Suriname ondergingen na de afschaffing van de slavernij.
Engels gesproken, geen NL ondertiteling.

Synopsis:
De afschaffing van de slavernij in de Britse Carribean zorgt ervoor dat Gillanders, Arbuthnot & Company in Calcutta, onderdeel van de East India Company, koelies rekruteert om het ontstane gat van werknemers op te vullen. Het bedrijf huurt Sinha in, een felle kleine ondernemer die dromen van El Dorado moet verkopen aan de nietsvermoedende, verarmde koelies die als contractarbeidersonder vijf-jarige contracten komen te staan. Bij de aankomst van de koelies in Brits-Guiana in 1838 worden zij onmiddelijk door de Britse plantagehouders als ´slaven´ ingehuurd om ervoor te zorgen dat de productie van suiker in Brits West-IndiŽ ononderbroken zal blijven. John Scoble van de Britse en buitenlandse Anti-slavernij Gemeenschap arriveert een jaar later op de kolonie, waar hij ontdekt dat er een nieuwe vorm van slavernij is ontstaan, ditmaal over de ruggen van Indiase mensen.
Guiana 1838

Zaterdag 21 september


10:00 - 11:00
Strand

Beach yoga

Workshop cancelled - te weinig inschrijvingen

Yoga is Sanskriet en betekent juk, verenigen, beheersen en herboren. Het is een systeem van oefeningen om totale controle over geest, lichaam en ziel te verkrijgen.

De yoga workshop is geschikt voor iedereen, de oefeningen die je doet pas je zelf aan op je eigen lenigheid.

We raden je aan om loszittende kleding aan te doen en een badlaken mee te nemen.
Beach yoga

10:00 - 18:00
Indiaspora Deck

Exhibition

Expositie 140

Foto Tentoonstelling

Op het diaspora deck worden twee foto tentoonstellingen geëxposeerd, is er een digitaal stamboomonderzoek om je voorouders te traceren en worden er films gedraaid.

Boekpresentatie met foto-expositie
Nickerie, verhalen van mensen en gebouwen, is een geschreven monument in tekst en beeld voor de pioniers die Nickerie, het meest westelijke district van Suriname, vormgaven. De verhalen zijn grotendeels door de mensen zelf verteld. Om vast te leggen en te bewaren voor nieuwe generaties.
Het is 140 jaar geleden dat het eerste schip met mannen, vrouwen en kinderen uit Brits-Indië, in Suriname aankwam. Ze waren gehaald om op de plantages te werken. Degenen die na de vijf jaar van het arbeidscontract bleven, kregen een stuk grond om zelf producten te verbouwen. Rijst was, en is het voornaamste gewas. De voormalige plantages werden omgezet in polders.
Later kwam er ook grootschalige machinale rijstbouw. Het project "Wageningen" werd opgezet, met Nederlandse en Surinaamse pioniers die in het voormalige zwampbos een modern rijstcentrum maakten dat lange tijd toonaangevend was in de wereld.
Voor 1975, met de onafhankelijkheid van Suriname nabij, ontstond een periode van onrust die misschien te vergelijken is met de onrust die heerste in het depot bij de haven van Calcutta, destijds het vertrekpunt van de immigranten. Wat zou de toekomst brengen?
En waar zou de toekomst beter zijn: in Suriname of in Holland?
Vele Surinamers kozen voor de laatste optie en vertrokken met een enkele reis naar Nederland. Voor Hindostanen was het de tweede grote oversteek in een paar generaties.
Den Haag is momenteel de Hindo-hoofdstad van Nederland. Het aantal personen van Hindostaanse afkomst in deze stad bedraagt meer dan de totale bevolking van Nickerie; ongeveer 10 procent van de ruim 500.000 inwoners.
Nickerie, verhalen van mensen en gebouwen, door Fineke van der Veen, Dick ter Steege en Chandra van Binnendijk; uitgave Stichting LM Publishers, vormgeving MAT Ontwerp/Maya Timmer;

Expositie Boek in Beeld
is gebaseerd op beeldmateriaal uit het boek. Fotoís Dick ter Steege en Fineke van der Veen; bouwhistorische tekeningen Dick ter Steege.

Expositie OnZichtbaar
; fotoís Peter van Beek
Het belangrijkste kenmerk van Hindostanen in Den Haag wordt wel hun onzichtbaarheid als groep genoemd. Geen berichten in de media over Hindostaanse rotjongens of Hindostaanse tienermoeders, hooguit aandacht bij de viering van hindoefeesten als diwali of holi. Individuele Hindostanen zijn zichtbaar in alle sectoren van de economie, de ambtenarij, onderwijs en gezondheidszorg, maar ze zijn nergens dominant.
Er is echter wel degelijk een voor buitenstaanders onzichtbare Hindostaanse gemeenschap, met eigen radio- en tv-zenders, scholen, sociale media, culturele, sociale en religieuze organisaties. Hindostanen zijn verbonden door achtergrond, cultuur en religie, door India en Suriname. En binnen die cultuur zijn er weer subculturen. Kortom: Hindostanen in Den Haag zijn net zo divers als alle andere Hagenaars en Hagenezen.
link: website
Expositie 140

10:00 - 18:00
Bazar

Spel

Kids beach village

Vliegeren / Voetballen / Trampoline

Stichting Keihan geeft een unieke workshop Afghaans vliegeren om 15.00 uur. Daarnaast kun je vandaag op het springkussen en kijken hoelang je op de surfplank kan blijven staan!
Kids beach village

11:45 - 16:30
Stadion

Sport

Kabaddi

Worstel workshop

Kabaddi is een sport die is ontstaan in India. Het wordt gespeeld op een veld van 12 meter lang, dat bestaat uit twee helften van elk zes meter. Op iedere helft neemt een team van zeven spelers plaats.

De teams sturen bij toerbeurt een speler naar de helft van de tegenstander. Deze speler moet tegenspelers aftikken terwijl hij kabaddi zegt in één adembeweging. Als hij iemand tikt van de andere ploeg, is hij eraan. Als daarentegen een of meerdere personen van de andere ploeg hem vastgrijpen, dan is hij er zelf aan. Als hij weer inademt terwijl hij nog op het veld van de tegenpartij staat, dan is hij eraan. Als hij iemand heeft kunnen tikken van de andere ploeg, dan mag er iemand uit zijn groep die af was terug in het veld en hij gaat zo door tot er niemand van de andere ploeg overblijft.

Kabaddi is een nationaal spel in India. Het wordt ook gespeeld in de buurlanden Nepal, Bangladesh, Pakistan en Sri Lanka. Het spel is al meer dan 4000 jaar oud.

Willen jij en je vrienden je opgeven voor de workshop?
Dat kan bij de tab beachsports& spel verderop in deze site.
Kabaddi

15:00 - 19:00
Indiaspora deck

Spel

Troefcall

toernooi

Het troeftjall (officieel "tjall") uit India vindt haar oorsprong tussen de 15e en 16e eeuw voor Christus. Een set bestond toen uit 12 kaarten. De tekens waren olifanten, paarden, mensen en andere afbeeldingen. Van India ging het spel naar Perzië, daar werd het Ganjifah genoemd. Immigranten uit India brachten het spel naar Suriname. Tijdens de oversteek naar Suriname speelden ze het spel op de boot.

Spelregels
Het spel wordt gespeeld door twee koppels. Iedere speler krijgt 13 kaarten. De jokers doen niet mee. Eerst krijgt de "caller" 5 kaarten en benoemt welk symbool als troef (de Tjall) tijdens het spel zal fungeren. De deler zorgt er voor dat iedere speler 13 kaarten krijgt. Zolang de "caller" niet heeft gespeeld mag je de kaarten niet inzien. Als een koppel 7 slagen maakt en de tegenpartij geen slagen, spreekt men van een "kap". Je krijgt hiervoor 5 punten. Als een partij geen kap oplevert krijgt het koppel met 7 slagen 2 punten. Als een koppel 13 slagen maakt, spreekt men van een "baunie". Je krijgt hiervoor 15 punten. Baunie betekent in het Tjall-spel totale winst en jaren van schaamte voor de verliezers
Met dank aan de research van Paul Loetawan.
Troefcall

19:00 - 21:00
Stadion

Migratie muziekverhaal

Motimala Bholasing

van Bihar naar ...

Motimala speelt het Baithak Gana genre op onnavolgbare wijze. Haar liedjes, doorspekt met veel droge humor handelen over het leven van alledag in een hindoestaans huishouden. Daarnaast is zij goed thuis in muziekstijlen die door migranten zijn meegenomen vanuit Bihar.
Motimala Bholasing

19:00 - 21:00
Stadion

Migratie muziekverhaal

Indroniel Roy

in Calcutta

Indroniel Roy begon op 3-jarige leeftijd spontaan mee te zingen met de liedjes van Kishore Kumar, die zijn vader regelmatig in huis draaide. Mevrouw Sengupta bracht hem op jonge leeftijd de Tagore teksten bij van de Rabindre sangeets.

Sinds zijn 14e is Indroniel Roy actief als zanger in de hindoestaanse muziekwereld en schakelt hij met gemak van liederen uit de Bengaalse gemeenschap naar liederen uit de Surinaamse gemeenschap of naar het Bollywood genre.
link: facebook
Indroniel Roy

19:00 - 21:00
Stadion

Migratie muziekverhaal

ArunA

van het depot in Calcutta naar ...

ArunA is een bekende naam in de Hindostaanse gemeenschap en weet als geen ander het publiek met haar stem en de liederen van Bollywood te raken.

Ze deed de soundtrack voor ZOOP in India en mocht optreden op de Kumbh Mela in India.

ArunA heeft samengewerkt met o.a. Apache Indian, Het Metropole Orkest & Damaru en verscheen als support act voor Asha Bhosle & Kumar Sanu.

ArunA´s eigen compositie "Calcutta Ke Depot Se" verhaalt op een melodieuze manier de reis die de hindoestaanse voorouders hebben gemaakt vanuit India naar Suriname en hun inworteling in het land van aankomst, Suriname.
link: website
ArunA

19:00 - 21:00
Stadion

Migratie muziekverhaal

Levenslooprituelen

Glenn Radhe / Motimala / Indroniel

Rituelen horen bij iedere belangrijke gebeurtenis in onze levenscyclus. Bij de geboorte zijn er rituelen om (de ziel van) een kind in het lichaam en in het gezin te verwelkomen. Bij het volwassen worden horen rituelen, net als bij het huwelijk en later ter afscheid van het lichaam.

Deze rituelen die met name goed bewaard zijn gebleven bij de Surinaams Hindostaanse gemeenschap gaan gepaard met muziekstijlen als Sohar (geboorte) en Nagara (trouwen) en een Londa ke Nach die op trouwerijen de feestelijkheden met zijn dans opzweept.
Levenslooprituelen

19:00 - 21:00
Stadion

Migratie muziekverhaal

3Wish

van Suriname naar Den Haag

Triwish Hanoeman, beter bekend als 3wish, is een MC met Hindoestaanse roots.
Van kleins af aan houdt hij zich al bezig met het schrijven van songteksten. Hij is geboren en getogen in de stad Utrecht en dat is ook de plek waar hij zich ontwikkelt als een rapper. Echt serieus wordt zijn muzikale carrière als hij wordt aangenomen op de Nederlandse Pop Academie in Utrecht. In de drie jaar dat hij daar op school zit ontwikkelt hij zich razendsnel tot een rasartiest en een echt podiumbeest.
3wish schreef een poëtische en indringende rap over het migratieverhaal dat begon bij zijn voorouders.
link: website
3Wish

19:00 - 21:00
Stadion

Migratie muziekverhaal

Lucky Singh

van Amritsar naar ...

Lucky Singh bezingt de tocht en de strijd vanuit de Punjab via omzwervingen naar Nederland. Hij wordt bijgestaan door Bhangra drum players en de Bhangra dansers vauit het gezelschap van DJ Balli Kalsi.
link: facebook
Lucky Singh

21:00 - 01:00
Stadion

Migratie muziek verhaal

DJ Balli Kalsi

ft. Money K. & Bhangra show

Balli Kalsi is DJ en muziekproducent. Geboren in India, grootgebracht in Engeland en hij heeft gestudeerd in Nederland.
Hij brengt ons soundbites vanuit de gehele Indiase diaspora tijdens het migratie muziek verhaal.
Daarnaast is er een spectaculaire Bhangra drum act met showdansers.
Als afsluiter eindigt hij met zanger Money K. uit de DESI club scene, het moderne Bollywood genre.
link: website
DJ Balli Kalsi

21:00 - 01:00
Stadion

Strandfeest

Face2Face

Live band

Face2Face bestaat al sinds 28 januari 1995 en behoeft weinig introductie. De band produceert non-stop platen en heeft inmiddels 26 cd´s uitgebracht.
Face2Face ontwikkelde een geheel eigen stijl, die trendsettend bleek te zijn voor vele hindostaanse bandjes in Nederland.
Ze brengen je medleys uit de Carribean, doen het disco tijdperk herleven en spelen uiteraard de mooiste Bollywood love ballads.

Laat je entertainen door vocalisten Sanjay Jodha, Roberto Isri, Suraj Soerdjbali en muzikanten Shiker, Radjan, Pre, Amar, Shiroj, Dinesh en VJ Jimmy.

Geef je over aan het ritme en schudden met die billen!
link: facebook
Face2Face

21:00 - 01:00
Stadion

Strandfeest

DJ Insane

Hindi Fusion

D.J. INSANE is al langer dan een decennia actief in de internationale Asian Underground Club scene en weet gelukkig nog steeds niet van ophouden.
Naast zijn commerciele carrière als Hardcore D.J., experimenteert hij ook veel met muzikale invloeden vanuit zijn roots zoals Bollywood & Bhangra.

“Burning Chutney” (1998) was zijn eerste release in de Hindi Remix scene die bij het publiek insloeg als een bom.
House met Hindi, Electro met Bhangra, Nagara met Urban, niks was te gek.

Er werd letterlijk alles uit de kast getrokken om het zo “INSANE” mogelijk te laten klinken.
Zijn latere, zeer geslaagde experimenten zijn geproduceerd onder de naam Indian ArtEffect.

Beluister zijn remixen op deze site en je weet meteen dat de Indian Beachparty met DJ Insane een onvergetelijk feest wordt!
link: facebook
DJ Insane

Zondag 22 september


10:00 - 11:00
Strand

Beach yoga

Workshop cancelled - te weinig inschrijvingen

Yoga is Sanskriet en betekent juk, verenigen, beheersen en herboren. Het is een systeem van oefeningen om totale controle over geest, lichaam en ziel te verkrijgen.

De yoga workshop is geschikt voor iedereen, de oefeningen die je doet pas je zelf aan op je eigen lenigheid.

We raden je aan om loszittende kleding aan te doen en een badlaken mee te nemen.
Beach yoga

10:00 - 18:00
Indiaspora Deck

Exhibition 140

Expositie 140

Foto Tentoonstelling

Op het diaspora deck worden twee foto tentoonstellingen geexposeerd, is er een digitaal stamboomonderzoek om je voorouders te traceren en worden er films gedraaid.

Het Haags Historisch Museum exposeert "Mijn Hindostaans Den Haag"
Hindostanen kwamen via India en Suriname naar Den Haag, als stad van aankomst. Hun verhuizing is, net als die van vele andere migrantengroepen, onderdeel van de migratiegeschiedenis van Den Haag.

Voor "Mijn Hindostaans Den Haag" vertelden Hindostaanse Hagenaars hun bijzondere, persoonlijke verhaal. Zij deelden herinneringen aan Den Haag en hun herkomst. Een voor hen waardevol voorwerp maakt elke herinnering telkens tastbaar.

"Mijn Hindostaans Den Haag" geeft een selectie weer van Haagse Hindostanen en hun topstukken.

De afbeelding hiernaast van Shanti Khoenie met armbanden en sluier heeft bijvoorbeeld de volgende betekenis voor haar: "De armbanden zijn een deel uit de bruidschat van mijn oma van moederszijde, gekregen tijdens haar bezoek aan Nederland. De sluier, de orhni, heb ik gekregen van mijn moeder, vijf jaar geleden, toen mijn oudste dochter ging trouwen."
Expositie 140

10:00 - 18:00
Bazar

Spel

Kids beach village

Vliegeren / Voetballen / Trampoline

Er is voor alle kinderen om 15.30 uur een workshop strandvoetbal. De clinic wordt gegeven door Sportvereniging Scheveningen. Daarnaast kun je vandaag op het springkussen en kijken hoelang je op de surfplank kan blijven staan!
Kids beach village

11:00 - 14:00
Stadion

Workshop

Indiase dans

Workshops

Voor iedereen met of zonder danservaring!

Shamla Nandoe is een klassiek geschoolde en gelauwerde Kuchipudi danseres, maar geeft ook al jaren les in Indiase volksdansstijlen. Doe mee met de gratis workshops Bhangra, Bollywood en Baithak Gana en leer elkaars dansstijlen kennen.

11.00 - 11.30 Bhangra workout
11.45 - 12.30 Bollywood workshop
12.40 - 13.00 Bhaithak Gana intro workshop

Bhangra workout
Bhangra is een volksdans uit Punjab. Masala Bhangra is een workout door het mixen van traditionele Bhangra danspasjes en de dansbewegingen van Bollywood. Deze unieke workout is een mix van cardio en plezier.

Bollywood
Bollywood is de bijnaam van de Hindi filmindustrie in Mumbai, vroeger genaamd Bombay. Bollywood is de Hollywood van India. Bollywood dans is een ontzettend leuke en intensieve vorm van dansen. De hedendaagse Bollywood filmdans is een mix van allerlei dansstijlen, naast de traditionele Indiase klassieke dans uit India zie je ook invloeden uit de Salsa, Merengue, Buikdans, Streetdance, Jazz, Hip Hop, Afrikaanse dans etc. Hierdoor ontstaat een hippe en vooral swingende variant waarbij de Indiase invloeden en bewegingen nog terug te zien zijn. Stap in een danswereld vol passie, vreugde, plezierige emoties en bewegingen die je meenemen naar een andere dimensie.

Bhaitak Gana
Baithak Gana is een Surinaamse muziekstijl die zijn oorsprong vindt bij de hindoestaanse gemeenschap van het land. De stijl bevat Indiase invloeden die door toenmalige contractarbeiders is meegenomen, maar heeft eveneens regionale invloeden.
Indiase dans

14:00 - 17:00
Stadion

Sport

Beach soccer

Clinic Strandvoetbal

Beach soccer is een snel voetbalspel, waarbij hoogstandjes en technische trucjes aan de orde van de dag zijn. De sport is spectaculair en dynamisch. Het zand voegt een andere dimensie toe aan de sport: lenigheid en individuele vaardigheden worden getest. Aangezien een veld van zand allesbehalve makkelijk bespeelbaar is, is de bal het grootste gedeelte van de tijd in de lucht, wat weer zorgt voor spectaculaire omhalen van de spelers en mooie zweefduiken van de keepers. Een KNVB sterspeler verzorgt de clinic om jou en je vrienden alle kneepjes bij te brengen.

Spelregels in het kort
Beach soccer wordt gespeeld met 5 tegen 5 spelers (inclusief keepers) op een speelveld van 37 x 28 meter. Er mag onbeperkt gewisseld worden en vrije trappen zijn direct.

Voor meer informatie of om je op te geven met je team of vriendenclub voor deze clinic, check beachsports & spel op deze website.
Beach soccer

16:00 - 18:00
Strand

Beach cricket

Workshop cancelled - te weinig inschrijvingen

Heeft u altijd al eens kennis willen maken met een nieuwe vorm van cricket?

Doe dan nu de workshop beach cricket in Scheveningen en leer de basisprincipes van het bowlen, batten, fielden en het scoren van runs.

Voor meer informatie of om je op te geven met je team of vriendenclub voor deze clinic, check beachsports & spel op deze website.
Beach cricket

18:00 - 19:00
Stadion

Comedy

Sharda Dewie

Stand-up comedy

Sharda Dewie is soms ogenschijnlijk rustig en lief, dan weer prettig gestoord en fel, maar altijd ontwapenend, vol zelfspot en als het even kan fijn slim. Deze Hindostaanse single is dertig plus, dik & sexy. Op zoek naar de ware liefde. Als halve finaliste van het Groninger Studenten Cabaretfestival stond deze Hindostaanse grappenmaakster in Utrecht, Zwolle, Breda, Den Haag, Enschede en Amsterdam met haar eerste try out voorstelling : “Liefde is economie”.
link: website
Sharda Dewie

18:00 - 19:00
Stadion

Comedy

Narsingh

ft. Haarindernaad

Narsingh tourde van 2010 tot 2012 met zijn debuut voorstelling "Trots op Rotiland" door Nederland. In deze voorstelling ging Narsingh in op zijn hindoestaanse achtergrond en hoe hij opgroeide in Nederland.
Grappige en ontroerende sketches en anekdotes werden afgewisseld met muziek door live muzikanten Jimmy Ramphalmisser (keys en harmonium) en Soerin Ramkhelawan (percussion).

Vanavond komt zijn typetje Haarindernaad je trakteren op Mordjon sardientjes.
link: website
Narsingh

19:00 - 23:00
Stadion

Strandfeest

Sabroso

de gezelligste band van Nederland

SABROSO, hetgeen letterlijk “lekker” betekent in het Spaans, bestaat uit 12 zeer getalenteerde muzikanten waaronder de allround zangeres Karin Baitali die op vocaal gebied weer op haar beurt wordt bijgestaan door Ravin Dasrath voor de Bollywood nummers en Golden Award Winner trompettist Setish Bindraban.

Naast een sterke ritme en harmonische sectie heeft het orkest ook nog eens een zeer professionele en ijzersterke blaassectie bestaande uit Trompet, Saxofoon en Trombone.

Als het Beachstadion een dak had gehad, dan hadden zij het er gegarandeerd af geblazen.

Gelukkig dans je vanavond gewoon onder de sterrenhemel met blote voeten in het zand op de muziek van Sabroso.
link: website
Sabroso

19:00 - 23:00


DJ Don

Bollywood - Bhangra - Afghani - Urban - Electro

DJ DON Rocks it all...

DJ Don performed in the finals of B4U ´War of the Desi DJs´ which was held in London
DJ Don